Sakura Natuurgeneeskunde Tiel
 

Postpartum Depressie

Als roze wolken grijs zijn…

Veel vrouwen zitten allesbehalve op een ‘roze wolk’, als ze net een kindje hebben gekregen. Als ‘jonge’ moeder maak je in korte tijd veel veranderingen door. Niet alleen lichamelijk en hormonaal, maar ook emotioneel en sociaal. Je staat opeens voor een nieuwe grote verantwoordelijkheid, de baby vraagt veel zorg en huilt misschien veel. Je verwacht dat het moedergevoel vanzelf komt en wellicht voel je je schuldig als dit (nog) niet het geval is. Ook de relatie met je partner kan behoorlijk veranderen in deze tijd. Je moet elkaar als ouders leren kennen en samen met de baby een nieuw ritme proberen te vinden. Het is dan ook geen wonder dat veel vrouwen moeten wennen aan deze veranderingen en dat kan gepaard gaan met de nodige emoties.

Bij de meeste vrouwen blijft het bij de bekende ‘baby blues’. Bij ongeveer tien procent van de jonge moeders gaat deze baby blues echter over in een postpartum depressie. De blijdschap die je misschien in eerste instantie voelde, is dan omgeslagen in somberheid, paniek en angstgevoelens. Deze gevoelens kunnen lang aanhouden als er niets aan gedaan wordt. Lees meer…

Wat kan je er aan doen?

Vrouwen met een postpartum depressie (hierna PPD), kunnen bij Sakura Natuurgeneeskunde terecht voor een natuurgerichte behandeling en begeleiding bij het vinden van een nieuwe balans, zowel geestelijk als lichamelijk.

Je kunt bij Sakura Natuurgeneeskunde terecht voor een kompleet behandelplan maar ook als je alleen behoefte hebt aan een luisterend oor of je gevoelens wilt delen met een ervaringsdeskundige.

Een plan van aanpak kan bestaan uit de volgende onderdelen:

 • een kennismakingsgesprek en ontspanningsmassage
 • een aantal behandelingen voetreflextherapie om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren en de hormonale balans te herstellen
 • een aantal Voice Dialogue-sessies (training in zelfkennis en bewustwording)
 • voedingsadvies

Als ervaringsdeskundige weet Sakura Natuurgeneeskunde dat het (tijdelijk) gebruik van medicijnen ondersteunend kan werken en vicieuze cirkels kan doorbreken. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Sakura Natuurgeneeskunde Tiel

Wat is een postpartum depressie?

Een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd), is een depressie die weken tot zelfs maanden na de geboorte van een kind, een abortus of een miskraam kan optreden. Een grote groep vrouwen ervaart echter ook al tijdens de zwangerschap gevoelens van depressie en angst.

Wat zijn de symptomen?

De twee meest opvallende kenmerken van PPD zijn angst en depressiviteit. Enkele voorbeelden zijn:

 • de angst om alleen te zijn (of alleen met de baby)
 • de angst om gek te worden
 • de angst jezelf of je baby iets aan te doen, waardoor je weer angst voor scherpe voorwerpen kunt ontwikkelen
 • de angst dat de angst niet meer over gaat

Een veelvoorkomend symptoom bij PPD is hyperventilatie, hierdoor kan je op den duur ook een fobie ontwikkelen zoals bijvoorbeeld straatvrees.

Andere symptomen zijn:

 • slaapstoornissen
 • concentratieverlies
 • hyperactiviteit
 • lusteloosheid
 • paniekgevoelens
 • gespannenheid
 • geen gevoel voor je kind hebben
 • onverklaarbare pijn

Gelukkig treden deze klachten niet allemaal tegelijk op. Herken je meerdere symptomen bij jezelf dan kan er sprake zijn van een postpartum depressie.

Waardoor ontstaat een PPD?

Vaak spelen er meerdere factoren mee in het ontstaan van een PPD.
Dit kunnen lichamelijke factoren zijn zoals hormonale veranderingen, verstoorde schildklierwerking, tekort aan vitaminen en mineralen of ontregeling van je bloedsuiker.
Maar ook psychische factoren zoals het beeld dat je van jezelf hebt, onverwerkt verdriet, een moeilijke zwangerschap en/of bevalling of hoge of te rooskleurige verwachtingen van het moederschap. Erfelijkheid is een belangrijke biologische factor. Als er depressies voorkomen in je familie dan heb je een grotere kans op het krijgen van een PPD.

Sakura Natuurgeneeskunde Tiel